Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


14 lutego 2014

Muffinki z advocatem, czekoladą i migdałami



Jeszcze zdążycie na Walentynki :) Cudownie pyszne advocatowe muffinki polane mleczna czekoladą i posypane chrupiącymi płatkami migdałów. Szybciutkie w wykonaniu. Tak, za to też można je pokochać :) Jeśli zrobicie je w formie serduszkowej dodatkowo zyskają na wyglądzie :) Ja zdecydowałam się na nadziewanie ich czekoladą w środku, ale następnym razem ten etap pominę i Wam też nie polecam ;) Ciasto za sprawą advocata jest rzadsze niż zwykle i przepuszcza całość czekolady z nadzienia na sam spód czyniąc ją nieco twardszą niż być powinna ;) Poza tym smak samego ciasta z czekoladą na wierzchu zadowala w 100% ;) Przepis pochodzi z kalendarza Thermomix 2014 :) Polecam Wam baaardzo :)
 

Składniki na 12 szt:
150g miękkiego masła
120g cukru
2 jajka
100g kwaśnej śmietany 12-18%
120g likier jajecznego advocat (klik)
120g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa czekoladowa lub kilka kostek mlecznej czekolady do polania
płatki migdałowe do posypania


wykonanie thermomix:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę na muffinki natłuścić lub wyłożyć papilotkami.
Założyć motylek. Masło i cukier wrzucić do naczynia. Utrzeć 1 min/obr4.
Dodać jajka, śmietanę, likier - wymieszać 20 s/obr4. Zdjąć motylek
Dodać obydwie mąki i  proszek do pieczenia. Wymieszać 5 sek/obr4
Ciasto przelać do formy muffinkowej. Piec ok 25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić chwilę w formie, a następnie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone polać czekoladą i posypać płatkami migdałów.


wykonanie tradycyjne:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę na muffinki natłuścić lub wyłożyć papilotkami. Masło utrzeć do puszystości z cukrem. Dodać jajka, likier i śmietanę. Utrzeć dokładnie. Dodać obydwie przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką lub krótko utrzeć. Masę nałożyć do formy muffinkowej. Piec ok 25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić chwilę w formie, a następnie wyjąć i studzić na kratce. Wystudzone polać czekoladą i posypać płatkami migdałów.
Smacznego :)
 


 





3 komentarze:

  1. mmm, muszą być pyszne...
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za pyszne połaczenie! Środek wygląda absolutnie fantastycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z takim "pazurem" adwokackim , to coś dla mnie! Przepis świetny , uwielbiam piec muffiny.
    Lądują w moim kajecie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń