Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


10 czerwca 2013

Tarta Caprese na cieście francuskim





Caprese.... Pomidory z mozzarellą to jeden z moich ulubionych zestawów.... A jak dodamy do tego jeszcze pesto i ciasto francuskie, a całość zapieczemy na złoto - otrzymamy cudowną tartę.... Pysznie i błyskawicznie.... Tak lubię :) Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
275g ciasta francuskiego
100-130g pesto bazyliowego
3-4 pomidory
2 kulki mozzarelli
oliwa
sól, pieprz
świeże liście bazylii
roztrzepane żółtko do posmarowania



Ciasto rozwinąć. Brzegi podwinąć na całej długości na ok 1 cm. Widelcem można zrobić wzorek dookoła.  Pesto dokładnie rozsmarować. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Mozzarelle odcedzić i również pokroić w plastry. Układać naprzemiennie na całym cieście. Całość lekko oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić oliwa i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200-210 stopni na ok 20 minut. Brzegi tarty powinny się zezłocić. Podawać udekorowaną świeżymi listkami bazylii. Smacznego :)


 
 
 
 

6 komentarzy:

  1. Wspaniała! :) Muszę ją zrobić, naprawdę, aż brak mi słów!
    Też uwielbiam takie połączenie smaków. Niebo w gębie, prawda?
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczne polaczenie, ktore nigdy mi sie nie znudzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście nie lubię pomidorów, ale myślę że mąż byłby zachwycony więc muszę mu kiedyś zrobić. Dzięki za świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczna, robiłam podobną, tylko zamiast pesto dałam sos pomidorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. idealnie sie prezentuje :) bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń